Piroger / Mini Calzone

Igår fick jag ett ryck och gjorde piroger. Det blev mer som mini calzone pga innehållet. Men gott blev det! Blev par stycken så frös in några också. Perfekt nu när jag åker hem i två veckor så Kristofer klarar sig med mat hemma! Så han slipper leva på ”take out”.

Ingredienser:

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 ägg
7–9 dl vetemjöl

Jag fyllde mina med:

Tomatsås
Riven ost (Mozzarella och gouda)
Strimlad skinka
Champinjoner
Vitlök

Man kan också fylla med:

Köttfärs
Grönsaker
Kyckling
Det man tycker är gott helt enkelt!

Såhär gör du:

Smula jästen i en bunke, Värm mjöl och vatten i en kastrull tills det blir fingervarmt.
Tillsätt mjölken i bunken och vänta tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en fin deg och knåda några minuter. Låt sedan jäsa ca 40 min under bakduk.

Dela sedan upp degen i 12-15 bitar. Kavla ut en bit på mjölat bakbord till en rund liten ”pizza” och låt vara ca 1/2 cm tunn. Lägg sedan fyllningen i mitten och vik över så det blir en halvmåne. Pressa en gaffel längst kanterna så du nyper ihop, och nagga.

Låt pirogerna sedan jäsa ca 20 minuter. Pensla med vispat ägg.

Ugnen skall vara på 250 grader och låt pirogerna stå inne och grädda ca 12 minuter, eller tills de fått fin färg.

pirog

Natalie
Livet i San Francisco. Jag och min man flyttade hit 2015/08/18. Det är planerat att vi skall stanna här i 18 månader. Under tiden studerar jag för att bli javautvecklare. Jag kommer även att ta tag i mig själv och försöka komma i form igen!

Hej! Hoppas du gillade inlägget, lägg gärna en kommentar om vad du tyckte!